”En stark ledare får folket att stanna”

2011-11-01 14:45  
- Många medarbetare föredrar att jobba med det som är unikt, säger Jan Åke Jonsson, Saabs förra vd. Foto: Kent Eng/Scanpix

– Utan personalens kampvilja och lojalitet hade Saab varit nedlagt för länge sedan. Det säger förra vd:n Jan Åke Jonsson, som har inlett en ny karriär som föredragshållare.

Trots alla turer på Saab Automobile stannar personalen lojalt kvar i Trollhättan. Inte ens Göteborgsgrannen Volvo PVs storsatsning med nyrekrytering av 900 ingenjörer har ändrat den saken. Saabs förra vd Jan Åke Jonsson har tre förklaringar till att medarbetarna är så enastående lojala: ledarskapet, bilindustrin som sådan samt företagskulturen.

– Saab har alltid varit speciellt. Många medarbetare föredrar att jobba med det som är unikt och lite annorlunda, säger han.

– Det är kul att tillverka bilar med köregenskaper som gör dem roliga att köra, säger Jan Åke Jonsson, som också resonerar kring storleken på företaget.

– På ett relativt litet företag som Saab är du med i hela processen och kan se resultatet, på ett helt annat sätt än i en stor koncern.

Bilindustrin som sådan påverkar också personalens inställning.

– Branschen är väldigt intressant och attraktiv; med snabba förändringar.

Ett grundläggande skäl till att saabare gillar att jobba på Saab tror Jan Åke Jonsson handlar om det svenska, moderna ledarskapet. Han pratar om ledarskapseffekten. Att lojaliteten föds ur förtroendet för ledningen.

– Ledningen går i täten med väldigt hög lojalitet. Kan du få med dig resten av cheferna blir det en stark företagsledning. Det har fungerat för mig.

Han framhåller hur viktig kommunikationen med de anställda är. Den ska vara frekvent, säger han, och budskapet konsekvent och bottna i en stark framtidstro. Det ska vara högt i tak, ledningen ska lyssna på den kompetens som finns i företaget. Uthållighet är en ledstjärna.

Jan Åke Jonsson, 60, lämnade Saab Automobile i våras. Hur kändes det efter 38 år?

– Det fanns de som bad mig vänta några år. Men det kräver en enorm energi att vara vd och jag kände att jag inte skulle orka med ytterligare 3–4 lika intensiva år.

Han vill inte kommentera alla turer med Muller och kineserna, ”jag känner inte till detaljerna”. Han vill inte heller svara på frågan om det känns skönt att slippa vara vd nu.

– Allt är en fråga om tajming. Det var ett noga övervägt personligt beslut som jag fattade förra hösten, som inte har något att göra med hur det ser ut i dag.

Tiden som har gått sedan han lämnade företaget i våras har han ägnat åt familjen, barn och barnbarn. Nu har han börjat hålla föredrag om sina erfarenheter från Saab. I förra veckan var han huvudattraktion på Högskolan i Borås, ett seminarium kring hur man skapar motivation och engagemang ?i arbetslivet. Han nosar också runt efter styrelseuppdrag och andra projekt där hans kunskaper kan komma till användning. Men på en helt annan nivå än som operativ chef och vd.

Är det slut med sådant?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det är inte aktuellt i dagsläget.

Elisabeth Vene

Mer om: Chef Rekrytering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer