En datateknikers högsta önskan

2008-10-28 07:53  
Marcus Almgren

Gemenskap med arbetskamraterna står högt på önskelistan när it- och datatekniker söker jobb. –Skönt att kunna döda fördomarna om att it- och datatekniker skulle vara asociala, säger Marcus Almgren på mjukvaruutvecklingsföretaget Cint, som har gjort undersökningen.

Undersökningen visar också att it- och datateknikerna vill prova på många olika arbetsuppgifter på ett företag – 76, 6 procent –och vill vara insatta i företagets olika verksamheter – 71 procent.

- De har också som drivkraft av att veta vad de skapar för nytta med sina insatser. Det är ju verkligen inte förenligt med bilden av teknikern som en liten grå mus i ett hörn med Jolt Colan bredvid, säger Cints teknikchef och rekryteringsansvariga Marcus Almgren, själv gammal datatekniknörd från KTH.

- Jag vet av egen erfarenhet att många inte förknippar utåtriktade personer med just datateknik.

Cint är ett mjukvaruutvecklingsföretag som bland annat står bakom www.cint.com, där man kan köpa och sälja tillgång till personer som är villiga att svara på enkäter. Eftersom Cint självt är i ständigt behov av duktiga programmerare har företaget gjort den här undersökningen av hur just it- och datatekniker resonerar kring jobbet.

Har ni dragit några slutsatser för egen del?

– Ja, eftersom en överraskande stor del av de tillfrågade ville pröva på olika arbetsuppgifter inom företaget och så många som 61 procent tyckte det vara spännande med nya platser har vi startat ett utbytesprogram. Våra utvecklare får vara ett par månader på vårt nystartade utvecklarkontor i Atlanta. Det här ska även utökas med en traineeutbildning – 86 procent önskade att fler företag erbjuder traineeprogram.

Vad är it- och datatekniker rädda för då? Jo att jobben försvinner till Indien – 35 procent. Men på Cint är man inte orolig. Företaget tänker bli den största systemleverantören på undersökningsmarknaden globalt. Denna storslagna vision törs man ha, även nu när krisen mullrar. Bland annat tror man stenhårt på sin lättrörliga organisation, som snabbt kan styra in på något nytt vid behov, berättar Marcus Almgren.

Hur viktigt är det för dig att din arbetsplats erbjuder följande?

Andel som svarade viktigt eller mycket viktigt

1. Utmanande arbetsuppgifter 86%

2. Flexibla arbetstider 78%

3. Gemenskap med arbetskamrater 76%

4. Trygga anställningsvillkor 70%

5. Möjlighet till vidareutbildning 69%

6. Möjlighet till snabb lönestegring 63%

7. Hög ingångslön 48%

8. Möjlighet till snabb karriär 39%

9. Arbetsuppgifter som är samhällsnyttiga 35%

10. Företaget är välkänt och har hög status 31%

Elisabeth Vene

Mer om: Rekrytering Cint

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer