- En bra chef jobbar precis lagom mycket

2010-11-16 23:00  

Alla mår bra av en chef som leder effektivt. Ändå är de få som gör det.- Det betraktas som fint att jobba mycket. Därför krävs det mod att våga gå mot strömmen, säger Malin Trossing.

<p>En ångvält. Det är hennes bild av en chef.</p> <p>- Chefen ska jämna marken för medarbetarna genom att reda ut konflikter och lösa problem.</p> <p>Men det hon oftast ser är att chefen är dragdjur.</p> <p>- Om jag går framför och drar 30 medarbetare, blir det inte mycket gjort. Men om jag får dem att gå själva är vi 31 personer som ska nå målet. </p> <p>Det gäller förstås att vara tydlig med vilket målet är. Det är en av chefens viktigaste uppgifter. Liksom att ge och ta till sig feedback och delegera, så att människor kan växa.</p> <p>För att kunna delegera måste man släppa kontrollen. Här kommer begreppet mod in. Organisationskonsulten Malin Trossing har skrivit boken "Våga leda effektivt". </p> <p>Hon har i 15 års tid jobbat som ledare i it-företag med högt tempo och kommit fram till att det går att ha precis lagom mycket att göra som chef.</p> <p>Hon är sorgligt medveten om att effektiva chefer stannar på jobbet, trots att de gjort sitt för dagen, för att slippa repliker som: "Har du börjat med deltid?".</p> <p>Handboken i effektivitet är tänkt att inspirera stressade chefer och projektledare till att få tiden att räcka till, så att de kan fortsätta leda. </p> <p>- För det är ju så kul att vara chef, när man får snurr på verksamheten, det är vad jag helst vill förmedla.</p>

Åtta sätt att vara en effektiv chef

1. Ifrågasätta och prioritera.

2. Lösa konflikter och problem.

3. Lyssna på andra.

4. Ha tydliga mål.

5. Delegera ansvar och makt.

6. Respektera andras tid.

7. Läs inte alla dina mejl.

8. Mät och synliggör dina resultat.

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer