Elektronikprofessor ny rektor på Chalmers

2015-01-22 15:54  
Stefan Bengtsson tillträder som rektor för Chalmers sommaren 2015. Foto: Chalmers

Av två starka slutkandidater till rektorstjänsten på Chalmers efter Karin Markides valde styrelsen Stefan Bengtsson, tidigare Chalmersprofessor, nu rektor för Malmö högskola.

Karin Markides meddelade i höstas att hon inte kandiderade för en tredje rektorsperiod utan att hon till sommaren lämnar sin tjänst efter nio år som rektor för Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Ett femtiotal personer har sökt tjänsten eller blivit nominerade, men till slut återstod bara Sigbritt Karlsson, rektor vid Högskolan i Skövde och Stefan Bengtsson, rektor vid Malmö högskola.

-Valet stod mellan två toppkandidater som med råge svarar mot styrelsens förväntningar. Det som fällde avgörandet var Stefans starka ledaregenskaper, säger styrelsens ordförande Lena Treschow Torell i ett pressmeddelande.

Stefan Bengtsson är 53 år gammal och rektor för Malmö högskola.

Han disputerade i fasta tillståndets elektronik vid Chalmers 1992 och blev professor i samma ämne tio år senare.

Hans forskningsområde var kiselbaserade material, komponenter och kretsar.

2007 utsågs han till prorektor och sedermera vice vd för Chalmers för att 2011 rekryteras som rektor för Malmö högskola.

- Otroligt roligt. Jag tackar för förtroendet, säger Stefan Bengtsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL