Ekonomiprofessorn: Inför fyradagarsvecka

2016-09-13 09:46  
Fyra dagars arbetsvecka ger bättre balans mellan jobb och privatliv – och minskar riskerna för att människor blir sjuka av sitt arbete, menar ekonomiprofessorn. Foto: Alamy

Flera studier visar på farorna med att arbeta för mycket. Genom att införa fyra dagars arbetsvecka får vi till en bättre balans mellan jobb och privatliv – och minskar riskerna för att människor ska bli sjuka av sitt arbete, menar ekonomiprofessorn David Spencer.

Personer som arbetar över 55 timmar per vecka – det vill säga i snitt mer än nio timmar om dagen – löper 33 procent högre risk att drabbas av en stroke än de som jobbar mellan 35 till 40 timmar i veckan, framkommer i en studie som publicerats av brittiska The Lancet.

Att arbeta över regelbundet ökar dessutom riskerna att drabbas av hjärtbesvär och typ 2-diabetes, visar andra undersökningar.

Enligt David Spencer, ekonomiprofessor vid Leeds universitet, finns det flera starka skäl till att införa fyra dagars arbetsvecka.

"Vår vardag är ofta för bunden till vårt jobb, vilket gör att vi har för lite tid och energi över till att reflektera över alternativa sätt att leva våra liv. I korthet: Möjligheten att upptäcka våra talanger och sanna potential begränsas av tiden vi lägger ner på att arbeta", skriver David Spencer i en artikel hos Science Alert.

Läs mer:

Läs mer: Här är reglerna för din arbetstid

Spencer lyfter bland annat fram ett försök hos japanska klädjätten Uniqlo där företaget har testat att låta vissa avdelningar arbeta just fyra dagar i veckan. Försöket har fallit ut väl - bland annat uppger anställda att de har fått till en bättre balans mellan jobb och privatliv. Det bör dock nämnas att de anställda jobbar 10-timmarspass dagarna som de är på arbetet, vilket innebär att de fortfarande kommer upp i 40 arbetstimmar per vecka.

Enligt David Spencer finns redan de tekniska förutsättningar som behövs för att samhället ska kunna ställa om till fyra dagars arbetsveckor. I stället hindras den utvecklingen av politiska skäl.

”Den politiska utmaningen som kommer med att befolkningen får mer fritid gör etablissemanget ovilliga att se möjligheterna som en reducerad arbetstid skulle ge. Att ta fram modeller för hur vi arbeta mindre än i dag är både önskvärt och genomförbart, men blockeras av politiska orsaker.”

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt