Du har rätt att göra dumheter på jobbet

2009-04-21 23:00  
Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag&Avtal och Arbetarskydd.

En larmoperatör stängde av ett larm från en vårdberoende åldring. Han avskedades. Arbetsdomstolen höll med.En vårdare satte upp egna larm på behandlingshemmet där han jobbade och vilade ut på en madrass under nattskiftet. Han blev uppsagd. Men Arbetsdomstolen underkände skälen.

Vi juridiska amatörer skulle kunna få för oss att domarna är nyckfulla. Mannen på madrassen fick behålla jobbet. Men mannen som stängde av larmet fick gå, trots att det var praxis på hans arbetsplats att stänga av - när operatörerna visste säkert att hemtjänsten var på väg till den behövande.

Skillnaden mellan de båda missdådarna låg i graden av förslagenhet, enligt arbetsrättsexperterna. För det första fanns det inga bevis på att madrassmannen sov på jobbet. Tidigare hade kontoret haft en soffa, där nattjobbarna kunde ligga och läsa eller lyssna på musik.

Visserligen tyckte ADs domare att han burit sig dumt åt. Men man har rätt att göra små dumheter på jobbet. Madrassen var ju fullt synlig, och arbetsgivaren kunde bara ha sagt åt honom att ta bort både den och det egna larmet han satt upp. Han som hade stängt av larmet gjorde det liksom mer i hemlighet och han hade låtit det vara avstängt längre än vad andra operatörer gjorde. Mer förslaget, resonerar arbetsrättarna.

Varje år går tidningen Lag&Avtal igenom alla årets domar om uppsägningar av personliga skäl och avskedanden.

Det senaste året var det åtta domar - färre än vanligt. I fem mål godkände AD uppsägningarna eller avskedandena. I tre mål fick den anställda rätt.

Misskötsamhet var den vanligaste orsaken till att de anställda fått lämna jobbet. Bara ett mål handlade om samarbetssvårigheter.

Men där fick arbetsgivaren ge sig. Ska man sparka en chef eller medarbetare för att denna inte samarbetar, ska man ha mycket på fötterna. Svepande kritik håller sällan.

Och om du till äventyrs tänker hävda att du inte vetat om reglerna på jobbet, bör du inte ha brutit mot dem i smyg. Trovärdigheten minskar liksom då.

Sen är det en sak att få rätt i domstolen och en annan att få behålla jobbet. Många tror att AD kan bestämma att folk ska tillbaka till arbetsplatsen. Så är det inte. Las ger arbetsgivaren rätt att, trots domen, köpa ut medarbetaren. De flesta väljer att göra det - även om det svider i kassan.

Mannen i målet om samarbetssvårigheter fick dock behålla sin anställning. Han var präst och Svenska kyrkan tyckte väl att han skulle ha en chans till.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt