”Drömmar viktiga för teknikutvecklingen”

2001-03-21 13:00  
Drömmar och myter är minst lika viktiga för teknisk utveckling som tekniska utbildningar.
 
Det anser den belgiske forskaren och psykologen Chris Steyaert som har kommit till Stockholm för att studera de sociala processerna bakom den svenska nyföretagarvågen. I bagaget har han en avhandling om utvecklingen av IT-företag i Belgien.
 
- Det går inte att frikoppla tekniken från kulturen, kreativiteten som driver utvecklingen uppstår inte bara för att någon studerar teknik, säger Chris Steyaert.
 
Den tekniska utvecklingen drivs av människor. Eldsjälarna flyger, men somliga faller ner. Varifrån kommer elden, och finns det samband mellan utveckling och utbrändhet till exempel?
 
- Vi har fångats av en teknikvåg, och vi måste lära oss att rida på den, inte drunkna. Vi kan inte kontrollera utvecklingen, men vi kan tämja den.
 
Hur vågen ska tämjas vet han inte. Chris Steyaert är inte mannen som ger svar, utan en fråga följs av nästa. Han söker efter platser. För på en plats kan människor mötas och då kan såväl svar som nya idéer uppstå.
 
Men Kista, där så många nya företag samlas, är fel plats för att söka svaren. Här föddes knappast den kreativitetsvåg som är företagens ursprung. Kistas begränsade företags- och teknikkultur räcker inte för att skapa drömmar som kan bli fasta tillgångar.
 
- Jag blir orolig när jag hör diskussionen om att fördubbla kontorsytan i Kista utan att ens nämna sociala rörelser.
 
Chris Stayaert sitter själv i ett rött tegelhus med utsikt mot Brunnsviken, på universitetsområdet Frescati; en stillsam plats för eftertanke. Men de platser som lyckats föda och göda en kreativitetsvåg har mer liknat en lekplats, med en glad öppenhet för det annorlunda. Kreativitet uppstår inte i stängda rum, den föds när människor strömmar till från olika håll och börjar leka. Så var skapas drömmarna som ger nästa företagsgeneration, var möts människor och idéer som kan skapa nya företag och idéer här i Sverige?
 
Många kreativa möten äger rum inom konstvärlden. Men konsten tas inte riktigt på allvar, den ses mest som en utsmyckning och inte som en kraft för att ifrågasätta och skapa nytt. Chris Stayert jämför med Silicon Valley, där ingenjörerna på ett teknikföretag bjuder in föreståndaren för ett kloster till en livlig diskussion och där helt olika idéströmningar möts. Här anser människorna att kropp och själ är lika viktiga, och det ger en grund för långsiktigt hållbart skapande.
 
Den plats i Stockholm som kommer närmast mötet mellan olikheter är Globen, som kan hysa artister mot rasister ena dagen och fotboll nästa. Men det blir inget möte, de olika aktiviterna pågår parallellt. Chris Steyaert ser också en viss ängslighet som riskerar att ta kål på nyskapandet. Han kommer från de stora skandalernas Belgien och tycker att det är överdrivet petigt att stoppa en ministers karriär på grund av en Toblerone.
 
- Ni svenskar hakar upp er på detaljer, ni riskerar att förlora i det långa loppet, säger Chris Steyaert.

Kerstin Lundell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt