Det ska vara hårda<br></br> klappar till chefen i år

2009-12-15 23:00  

Det kan vara en managementbok eller en godnattsaga för barnen. Man får en aha-upplevelse: Så här ska jag göra för att utveckla min ledarförmåga.

Kan man verkligen bli en bättre chef av att läsa böcker?

- Det tror jag absolut. Man kan bli inspirerad och få nya idéer och modeller, säger Elisabeth Stjernstoft.

Hon börjar sitt nya jobb som vd för Systeam Universal Solutions vid årsskiftet. Ett kliv upp i karriären från it-chefsjobbet på Citymail ger anledning till eftertanke och planering.

Hon fick tipset att läsa The First 90 Days av professor Michael Watkins på Harvard.

- Den passar precis till oss chefer och ledare som befinner oss i transition, det vill säga är på väg till en ny roll.

- Boken ger klara och tydliga råd och verktyg för hur vi kan skapa rätt tryck under våra första månader för att slippa en mödosam uppförsbacke resten av vår tid på posten.

Michael Watkins rekommenderar att man gör en självinventering, listar vad man gillar mest respektive minst, för att upptäcka blinda fläckar. Är det något du tänker göra?

- Ja. En av många aha-upplevelser jag fick av boken är att man riskerar att ägna oproportionerligt mycket tid åt saker som man älskar att göra.

Något visdomsord du tar med dig?

- Lyssna först och besluta sedan.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt