Det ljusnar för studenterna

2010-09-06 13:59  

Drygt en fjärdedel av de svenska arbetsgivarna tänker anställda nyexaminerade de närmaste tolv månaderna. Det visar en ny undersökning.

Majoriteten av arbetsgivarna, 72 procent, tänker dock invänta ännu bättre tider innan de planerar rekryteringen av studenter. Det visar en undersökning som jobbsajten Careerbuilder.se har gjort.

Ingångslönerna kommer att bli ungefär desamma, tänker de flesta, bara 16 procent tänker höja dem.

Det  arbetsgivarna har emot de nyexaminerade är att deras brist på affärstänkande liksom kritiskt tänkande och att de dessutom brister i kommunikationsförmåga och finanskunnande.

 

Anders Selvehed, vd på Careerbuilder.se, tröstar studenterna.

- Bli inte nedslagen om du inte har så mycket yrkeserfarenhet. Många arbetsgivare anser att grupparbeten, skolengagemang, sport och volontärarbete kvalificerar som relevant erfarenhet, säger han i ett pressmeddelande. Han ger också rådet att använda sociala medier i marknadsföringen och att samtidigt passa på att städa bort eventuellt ”digitalt skräp” som kan påverka din image negativt.

Han poängterar också vikten av att göra research på företaget, konkurrenter och branschen i sin helhet – Visa att du hänger med. Fråga var arbetsgivaren ser störst tillväxtpotential för företaget de kommande fem åren och hur din roll kan bidra till framgång för dem.

32 procent av arbetsgivarna i undersökningen, svarade att den jobbsökandes kunskapsnivå var den mest påverkande faktorn, därnäst att kandidaten passar in i företagskulturen (21 procent), relevant tidigare erfarenhet, som aktiviteter i studentföreningar och volontärarbete (16 procent) samt nivå av entusiasm (16 procent).

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer