"Det är fullständigt hårresande"

2010-11-30 08:02  

Kursboken Mathematical Simulation Technology av Claes Johnson är en e-bok på 1998 sidor. Att delar av den nu censureras är upprörande tycker författaren.

Efter programledningens kritik får nu KTH-studenterna tillgång till ett utdrag ur boken. Motiveringen är att 1998 sidor är för omfattande, och att delar av innehållet anses oacceptabelt.

– Det är fullständigt hårresande. Studenterna förhindras att få insikt. Man gör det för att bevara en gammal struktur som inte hänger med i utvecklingen. Det är en koordinerad attack, säger författaren, professor Claes Johnson.

Kursansvarige  Johan Hoffman,  som haft Claes Johnson som forskarhandledare, tycker dock att saken är ut­agerad.

– Materialet passar väldigt bra – det finns inte tio ­böcker som presenterar saken på det här sättet. Och jag skickade det till programledningen före sommaren för att få feed-back och för att slippa en sådan här situation. Men de bitar som ingår i kursen tycker vi är bra – vi har haft ­in­flytande på utformningen av dem, och har ett gott samarbete med Claes Johnson, säger Johan Hoffman.

Även han understryker  poängen med att föra in avancerade numeriska metoder tidigt i utbildningen.

– Vi har sållat bland metoder och plockat ut de vi tror att studenterna har mest nytta av.

Vad anser du om de delar som nu inte ingår – till exempel frågan om klimatberäkningar?

– De tar jag inte ställning till, säger Johan Hoffman.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer