Den nya ingenjören - affärsingenjören

2000-06-07 13:00  
- Ekonomernas herravälde är ute. Affärsingenjören är nyckelpersonen i den nya ekonomin, säger Lage Rosvall, själv ekonom.

Han är utbildningskonsult i företaget Teknosell och har skrivit en rad böcker om affärsingenjörskonst. Och hittat på ordet affärsingenjör.

- I den gamla ekonomin var priset det viktigaste konkurrensmedlet. Den som var billigast sålde mest. I den nya ekonomin säljer man sällan bara en produkt. Man säljer en produkt tillsammans med en tjänst, eller bara tjänster. Det gäller att ha råd att utveckla produkter och tjänster, och då går det inte bara att sätta det pris man måste ha för att täcka kostnaderna, säger Lage Rosvall.

Förr var det en smal sak för en ekonom att gör en habil priskalkyl. I dag är det svårt att överleva för den som sätter sina priser enligt vedertagna metoder. Priset måste förhandlas fram på basis av kundvärde. Det gäller att visa kunden varför det billigaste alternativet inte är det bästa. För det krävs branschkännedom och kunskap om produkterna.

- Ekonomerna har inte det kunnande som krävs, och det är svårt att göra ekonomer till tekniker. Däremot är det lätt att göra tvärtom. Det är här affärsingenjörerna kommer in i bilden.

Det är numera vanligt att tekniker slutförhandlar med kunder. Lage Ros-vall arbetar med att ge tekniker grundläggande kunskaper om affärsekonomi och affärskommunikation, och en analysmetod för att hitta kundvärde och sätta pris utifrån det.

- I teknik- och kunskapsintensiva företag innebär pris efter kundvärde tio till tjugo procent mer än det pris man måste ha. De pengarna behövs för att företaget ska kunna utvecklas och klara sig i konkurrensen. Därför är varje affärsingenjör värd sin vikt i guld.

Anne-Charlotte Horgby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt