Delad teknikseger <br></br>ger dubbel Kinaresa

2008-05-08 09:00  

Det blir ett tremannalag från Chalmers och ett från Uppsala universitet som får åka till Kina i höst, efter en delad seger i Teknik-SM på onsdagseftermiddagen.

Hur stor var sannolikheten att de bägge bästa lagen skulle sluta på 220,5 poäng?

Det hade kunnat vara en uppskattningsfråga för lagen i Teknik-SM, men nu blev det i stället en eftertanke för alla som var på plats i Kulturhusets hörsal i Stockholm.

Efter finalens tio problemomgångar stod det klart att laget Smile, breathe and go slowly från Chalmers och Entropiska riddare, från Uppsala universitet, slutat på exakt samma resultat, och att arrangören inte hade några utslagsfrågor i beredskap.

"Vi åker alla sex till Kina"
”Jag har ett förslag”, ropade Uppsalalagets Simon Franson från podiet. ”Vi kan ju åka alla sex till Kina?”

Arrangören Sveriges Ingenjörer lät hälsa genom domaren Göran Grimwall att det lät som ett bra förslag.

Och deltagarna i det sista av de tre finallagen, Bättre sent än aldrig från Lunds tekniska högskola, tycktes inte deppa över att bli ensamma om sitt finalistpris: en studieresa till rymdbasen Esrange i norra Lappland.

Erik Edlund i Chalmerslaget var förstås glad för sitt lags delade vinst.

– Det känns bra. Det var trevligt, inte minst att vi vann tillsammans, så att vi får åka till Kina med våra nya vänner, sade han.

– Delad glädje är dubbel glädje, som man säger.

Kunskapsfrågor och konstruktionstalang
Till tävlingsuppgifterna hörde en mängd frågor byggda på klassisk kemi och fysik – klurigheter kring storheter, enheter och grundämnen.

Den som dessutom kände till klassiska ingenjörsbravader som Polhems maskin för det mekaniska alfabetet, Alfa Lavals separator och detaljer kring Apollo 11 hade ännu fler poäng att hämta.

Men till det kom kreativa utmaningar som att bygga en ”pappofon” med durskala av stora papprör.

Och inte minst det numera klassiska legorejset, där robotar av tekniklego programmeras i förväg för att hämta och lämna saker i olika höjder.

Uppsala bäst i robottävlingen
Bäst i denna sista gren var Uppsala som alltså precis lyckades hämta in Chalmers försprång på två poäng.

Den vinnande konstruktionen var en relativt hög sak, med stora framhjul för hastighetens skull. Den hade också en rektangulär snara för att fånga in saker som skulle flyttas på ett, med robotmått mätt, lassoliknande sätt.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt