De här tio sakerna står högst på unga ingenjörers önskelista

2018-09-17 13:06  
Foto: Lev Dolgachov / Alamy

Teknikföretag som vill attrahera unga medarbetare ska satsa på sina chefer. När ingenjörer i början av karriären väljer arbetsgivare betyder nämligen en bra chef och ett bra ledarskap allra mest, enligt Academic Works undersökning bland unga yrkesarbetande.

En bra chef och ett bra ledarskap kvarstår sedan förra året som den allra viktigaste faktorn när unga i tekniksektorn väljer arbetsgivare. Det svarade 59 procent av deltagarna. Tätt därefter kommer trevliga kollegor och bra stämning, 58 procent, följt av bra lön och förmåner, 57 procent.

– Att bolag har rätt ledarskap som ser till att sina medarbetare får den stöttning och utbildning som behövs är en förutsättning både för medarbetarnas personliga utveckling och för att Sverige ska fortsätta bibehålla sin topposition inom forskning och utveckling och teknik i övrigt, säger Jonas Frank, chef för affärsområde Technology på Academic Work, i ett pressmeddelande.

Det är fjärde året som Academic Work tillsammans med Kantar Sifo tar fram Young Professional Attraction Index, YPAI. I år deltog knappt 2.400 ingenjörer och young professionals med teknisk inriktning.

Teknologernas tio-i-topp-kriterier när de väljer arbetsgivare:

1. Bra chef och ledarskap

2. Trevliga kollegor och bra stämning

3. Bra lön och förmåner

4. Goda utvecklingsmöjligheter

5. Utmanande och varierande arbetsuppgifter

6. Flexibel arbetsplats och arbetstid

7. Eget ansvar och egna beslut

8. Geografiskt läge/närhet till hemmet

9. Företagets värderingar och kultur

10. Nytänkande och framgångsrik arbetsgivare

Karin Myrén

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt