De gör teater av arbetslivet

2013-07-18 07:30  
Therese Hörnqvist och Janne Berg tolkar hur publiken vill ha det för att ett chefsjobb ska fugnera - sex timmars arbetsdag, fyradagarsvecka och helgkock är den något skruvade summeringen. Foto: Christian Rehn

Utmaningar på jobbet, missnöjet, konflikterna. När de framställs i teaterform kommer aha-upplevelsen. Publiken har lösningen på problemen, men ibland behövs utifrånperspektivet för att se klart.

– Vi fungerar som en katalysator, säger Therese Hörnqvist på Stockholms Improvisationsteater.

Hon och de övriga fyra i teatergruppen kallar sig hellre improvisatörer än skådespelare. Tillsammans har de utvecklat en teaterform för företag i förändring. Avdelningar eller hela företag som slås ihop, en organisation som behöver en ny attityd, en värdegrund som ska implementeras. Teatergruppen har specialiserat sig på att gestalta verkligheten på kundföretaget. Det rör sig om alla möjliga branscher: vården, tillverkningsindustrin, dagligvaruhandeln, konsultbranschen, byggföretag.

Precis så har vi det! Det är en reaktion som Stockholms Improvisationsteater ofta möter. Så har de också förberett sig noga tillsammans med uppdragsgivaren. Sedan vänder de på perspektivet, leker, skämtar.

– Du ska känna dig träffad, men inte utpekad. Ha roligt, men aldrig på någons bekostnad, säger Janne Berg.

Man vet aldrig i förväg vad som kommer att utlösa de hetaste diskussionerna, säger han. Det kan komma upp saker som ledningen inte alls är medveten om.

– För oss är det viktigt att ledningen finns på plats och är väl förberedd för att ta hand om det som dyker upp, säger Therese Hörnqvist.

Utöver att få personalen att hitta problemlösningar gör teatern något för vi-känslan, identifikationen med företaget förstärks. Men uppdraget får inte vara för styrt av ledningen om konceptet ska fungera.

– Vi vill gestalta medarbetarnas perspektiv och då behöver vi publiken på vår sida. Ibland skulle man önska att ledningen hade större känsla för personalen, säger Therese Hörnqvist.

Stockholms Improvisationsteater sysslade först med ren underhållning. I mitten på 90-talet började man med workshops. Folk fick komma till teatern och göra improvisationsövningar för att svetsas samman, det var teambuilding. Den kursverksamheten bedriver teaterkonsulterna fortfarande. Kanske kommer ett gäng nya telefonförsäljare som behöver träna på att lyssna och våga lämna sitt manus och improvisera i stunden.

– Mycket handlar om att släppa sitt kontrollbehov. Att våga misslyckas är ett sätt att skapa. Det kan gå åt skogen, men du är en erfarenhet rikare till nästa gång, säger Therese Hörnqvist.

Två sätt för improvisationsteatern

Scenimprovisation. Skådespelarna går runt bland deltagarna på till exempel en företagskonferens och lyssnar och plockar upp erfarenheter och meningsskiljaktigheter. Sedan spelar de upp korta scener ur deltagarnas verklighet, baserat på iakttagelserna och tidigare intervjuer med företagsledningen. Det ger deltagarna en bild av sin verksamhet att bära med sig. ”En kollektiv, positiv bekräftelse”, enligt Stockholms Improvisationsteater.

Workshop. Medarbetarna får själva göra improvisationsteater tillsammans. Det kan vara övningar som leder till att bli bättre på att kommunicera med omgivningen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt