De andra är kassa – men jag helt okej chef

2009-03-13 08:33  
Vibeke Påhaugen

De andra är rädda och dåliga på att kommunicera. Själv är jag bra som jag är. Det är kontentan i en undersökning, som tidningen Chef har gjort.

Ettusen vanliga svenska chefer fick lista vilka ledaregenskaper de hyllar. Drömchefen är kommunikativ, visionär, tydlig, modig, ansvartagande, passionerad, engagerad, långsiktig – en vinnare och förebild.

Den typiska svenska chefen är raka motsatsen, tycker respondenterna:
* Otydlig 52 procent.
* Konflikträdd 48 procent.

* Kortsiktig 42 procent.

Ber man cheferna kommentera sig själva tycker de att de är lagom modiga, passionerade och så vidare, och att de är mer än tillräckligt ansvarstagande. De är inte för lite någonting. Däremot önskade de sig avlastning från operativt arbete och administration och ett förtydligande av vilka förväntningar som finns på dem och mer feedback.

- Svaren visar en oroväckande brist på självinsikt, kommenterar Vibeke Pålhaugen. Hon är vd på Chef, som har grundat Kompetensgalan, där undersökningen presenterades på onsdagskvällen i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

– Man blir aldrig fullärd, man kan alltid utveckla sitt ledarskap. Men de här säger Jag är en duktig chef, jag har inget att jobba med.

Temat för Kompetensgalan i år var ansvarsfullhet.

- Det är vi människor, vi ledare som bär ansvar för krisen. Nu är tid att hitta vad vi ska göra bättre i framtiden, sade Vibeke Pålhaugen och efterlyste optimism och framtidstro.

– Man måste vara optimist om man tar på sig ett chefsjobb. Kommer till jobbet utan att vara är positiv till framtiden kan du inte få dina medarbetare att känna optimism.

– Om du inte känner kärlek till din chefsroll har du inte det som krävs.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer