Därför vill du bli bäst på ditt jobb

2008-12-09 23:00  

Om du ständigt vill göra ditt jobb bättre drivs du av din egen, inre motivation.Om du bara springer runt i ett ekorrhjul, som någon annan riggat, saknar du den typen av styrka.Du kan själv ta reda på vad som driver dig.

Det går att ta reda på om du drivs av din inre motivation, eller om det är yttre krafter som styr.

- Inre motivation är det som kallas engagemang, det du är laddad med. Det du tar med dig till festen!

Så säger Manuel Knight. Han är organisationskonsult och föreläser på företag om motivation och vill att alla ställer sig frågan: Vad är det som gör mig beredd att skapa kanonresultat? Kommer det inifrån eller är det en fet lön?

Yttre motivation är ofta något positivt: pengar, berömmelse eller en morot som att få en ledig dag om man kommer i tid till allting i en månad. Men den kan också vara negativ: den som inte kommer i tid får sparken.

Manuel Knight har varit på många teknikföretag bland annat Ericsson, Autoliv, Volvo, Vattenfall.

* Är ingenjörer drivna av inre motivation i högre grad än andra yrkesgrupper?

- Det är mer individuellt än knutet till en viss yrkesgrupp eller bransch. Jag har träffat ingenjörer som bottenpresterar på ett jobb, byter och toppresterar på ett annat.

Här är tecknen på att du har fel jobb:
* Du börjar hitta ursäkter för att inte göra det du ska.
* Det kittlar aldrig till på jobbet.
* Du har svårt att prestera och känner att du inte har någon att prata med.
* Arbetsuppgifterna stämmer inte med dina inre önskningar.

- Jag träffade en ingenjör som jobbade med produktutveckling på Volvo. Efter mitt föredrag insåg han att han hamnat helt fel. Han ville jobba med människor. Så han sade upp sig och är nu konsult. Han får hålla på med tekniken som är hans passion och träffa folk vilket ger honom en helt annan prestationseffekt, berättar Manuel Knight.

Den amerikanska ledarskapsprofessorn Kenneth W Thomas påstår att medarbetare som främst drivs av inre motivation är lönsammare. De är friskare för att de känner tillfredsställelse i sitt jobb och högpresterande, eftersom de strävar efter att överträffa sig själva, enligt honom.

- Men det är viktigt att komma ihåg att det i allmänhet inte är fråga om antingen/eller, säger Kenneth W Thomas till Ny Teknik.

- Alla behöver vi ju hyfsat med pengar, men lönen kan vara verkligt betydelsefull när du överväger ett nytt jobb. När du väl börjat hamnar pengarna

i bakgrunden, det blir själva jobbet som avgör ditt engagemang.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt