Därför kollar chefen dig på nätet

2009-02-02 10:17  
Peter Lundahl.

Nu kommer en ny varning för att exponera sig alltför fritt på webben. 17 procent av svenska chefer kollar upp arbetssökande på webben.

En av fyra tillfrågade chefer vittnade om att de dragit öronen åt sig och gallrat bort arbetssökande efter att ha hittat olämpligt material om kandidaten på internet.

Trenden att kolla kandidater på Facebook och liknande sociala nätverk har ökat explosionsartat, enligt bemanningsföretaget Manpower, som har gjort undersökningen tillsammans med Kairos Future. Särskilt yngre chefer – till exempel 28 procent av chefer födda på 80-talet – använder den informationskällan, medan äldre förhåller sig mer kallsinniga, men det är i alla fall 12 procent av 40-talisterna som kollar.

Kandidaterna måste bli webbsmarta, tycker Peter Lundahl, Manpowers vd.

Som anledning till att de luskar på sociala nätverk uppger de flesta cheferna, 38 procent, att de vill kolla om den sökandes personlighet passar in i företaget. Några vill veta om personens livssituation verkar stämma samt om personen verkar ärlig.

Undersökningen gäller 10 000 personer, varav 900 i chefsställning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt