Danmark skriker efter svenska ingenjörer

2014-01-24 14:55  
Danmark söker omkring 1 000 nya ingenjörer om året. Foto: Colourbox

En gigantisk satsning på järnvägar, broar och sjukhus gör att Danmark behöver 1 600 nya bygg- och anläggningsingenjörer. Svenskar är mer än välkomna.

Nyligen blev det klart att Danmark satsar 28 miljarder danska kronor på en ny järnväg. Det handlar bland annat om sträckan Köpenhamn-Aalborg.

-Det bygget börjar om två, tre år, säger Fin Krogh Jørgensen, chefskonsult på IDA, den danska motsvarigheten till Sveriges Ingenjörer i Danmark.

Men det finns redan flera stora byggprojekt på gång i Danmark. Det handlar om investeringar på 250 miljarder danska kronor fram till 2025. Bland annat i tre supersjukhus, en bro mellan Tyskland och Danmark, samt en ny motorväg.

-Flera av projekten har redan börjat. Just nu finns det ingen arbetslös anläggningsingenjör i Danmark, säger Fin Krogh Jørgensen.

Den stora satsningen gör att Danmark nu skriker efter ingenjörer.

-Vi behöver ungefär 1 000 nya ingenjörer om året. Och behovet kommer att vara som allra störst de närmaste fem, sex åren. 2015 räknar vi med att det behövs 1 600 nya ingenjörer.

Även off shore-industrin, både olja och vindkraft, har behov av ingenjörer i Danmark, enligt Fin Krogh Jørgensen.

Är språket ett problem för svenskarna?

-Nej. Det brukar det inte vara. Flera av entreprenörerna är dessutom från andra länder än Danmark. Så språket är ofta engelska.

-Det finns ju redan många svenska som pendlar till Köpenhamn. På parkeringen utanför vårt kontor är säkert en fjärdedel av bilarna från Sverige.

Hur ser lönenivån ut?

-Det varierar förstås. Men generellt brukar man säga att lönenivån är 30 procent högre i Danmark än i Sverige. Men det är förstås även andra saker som påverkar, skatter och avgifter, säger Fin Krogh Jørgensen.

Mer om: Jobb Rekrytering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt