Dags att splittra gruppen

2009-10-06 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

Chefsätare är de allihopa. Veckans frågeställare har en ledningsgrupp där samarbete mot gemensamma mål inte finns på kartan. Kanske är det läge för ett drastiskt beslut - att splittra gruppen.

Jag är nyutnämnd chef över en enhet i ett offentligt ägt företag. Det hade varit vissa problem i den här enheten tidigare. Sannolikt fick jag erbjudandet eftersom jag har lyckats lösa en del besvärliga situationer tidigare.

Tidpunkten att byta jobb var läglig för mig – därför tackade jag ja. Nu har det gått en tid och jag börjar undra vad jag har gett mig in på.

Min närmaste ledningsgrupp består av nio personer. De verkar alla vara djupt oense om allt.

Jag har träffat alla cheferna i grupp och i personliga möten för att diskutera hur vi ska gå vidare.

När vi möts är alla överens om mål och strategi. Men när vi ska verkställa besluten händer något. Alla verkar motarbeta alla. Inga resultat syns.

Jag har bokat ett nytt möte med ledningsgruppen där vi ska diskutera problemen. Det svåra är att det verkar vara någon typ av undanglidande problem.

Jag kan inte ta på vad det är som är fel.

Jag har egna tankar om hur jag ska gå vidare, men skulle uppskatta ett råd från din sida.

Vill hitta nya lösningar

Svar: Du nämner att det har varit problem inom enheten tidigare.

Hur länge? Några månader eller ganska lång tid?

På ditt sätt att skriva anar jag att några chefer har misslyckats på den här tjänsten innan du började där. Om det är så kan du ha blivit chef över en enhet som har lärt sig att utmanövrera sina ledare.

Några frågor du kan fundera över:

Vem eller vilka är de mest inflytelserika cheferna i ledningsgruppen? Formellt? Informellt?

Du bör nog göra en organisationskarta över dina chefer och försöka identifiera hur maktstrukturen ser ut.

Vilket stöd har du själv från din chef?

Tänk igenom vilken information du fick innan du tackade ja till den här tjänsten.

Vilka frågor ställde du om tjänsten innan du började?

Du visste såvitt jag förstår att det var en ledningsgrupp med problem. För att lyckas i den här situationen är det viktigt att du själv har stöd uppifrån.

Fortsätt att arbeta mer individuellt med cheferna i din ledningsgrupp. Sätt upp tydliga, mätbara mål för var och en. Följ upp målen. Genom att arbeta enskilt med var och en kan du bryta gruppens makt.

Du kan också kalla in en organisationskonsult med bra referenser. Diskutera med denna vilka problem du har. Arbeta till exempel med att lägga upp strategin inför det kommande året.

Försök att se hur kommunikationen i gruppen fungerar.

Om det finns informella ledare, vilka är de? Hur fungerar de? Kan du ge dem nya ansvarsområden som leder till att de lämnar gruppen?

Det är viktigt att du kartlägger den struktur din enhet har. Försök att bedöma om det går att arbeta utifrån den nuvarande gruppkonstellationen.

Ifall gruppen har konsumerat ett flertal chefer tidigare kan den enda lösningen vara att splittra gruppen. Sannolikt kan du behöva stöd av er hr-avdelning.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer