Dagens ledare lär av jazzen

2012-08-31 07:37  

Vad kan jazzens storheter lära dagens ledare? Jo, konsten att improvisera.

Dagens ledare måste vara experter på improvisation. I en komplex och ständigt föränderlig värld saknas ofta facit. Det gäller att våga improvisera och ta risker utan att veta vad resultatet kommer att bli.

Kunskapen om hur man improviserar i förhållande till kriser, försämrad ekonomi och global konkurrens står att finna hos jazzens storheter, tipsar den amerikanska managementexperten tillika jazzpianisten Frank Barrett. Han har skrivit boken Yes to the Mess. Boken är en kärleksförklaring till dagens stressade men djupt innovativa arbetsliv.

Frank Barrett tycker att ett jazztänkande är nödvändigt för ett effektivt ledarskap. Jazzimprovisation kräver att man kan släppa sina gamla kunskaper, experimentera samtidigt som man uppträder och turas om att spela solo och stödja de andra musikerna. Precis så bör det gå till i en organisation. En framstående ledare hakar inte upp sig på misstag och kväver inte andras idéer.

Elisabeth Vene

Mer om: Ledarskap Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt