Christer Fuglesang: ”Jag drack urin på ISS”

Christer Fuglesang tvingades dricka renat urin ombord på rymdstationen ISS. Under sin föreläsning på KTH berättade den svenske astronauten om den udda besparingsåtgärden. – Det smakade som vanligt vatten, sa han.

För cirka ett år sedan när rymdfärjan Endeavour från Kennedy Space Center i Cape Canaveral i Florida åkte till rymden levererades en ny uppfinning till den internationella rymdstationen. En maskin som samlar upp kondens från astronauternas urin och förvandlar det till vatten – som ska drickas. Uppfinningen är inte bara till för att förse personalen ombord på rymdstationen med vatten – utan även för att testa tekniken för framtiden.

– Det kommer en dag när den här teknologin kommer behövas på vår planet också. Det här är ett utmärkt sätt att komma i gång, säger Christopher Ferguson kommendör på rymdfärjan till AP.

Även Christer Fuglesang har testat det renade urinet. På sin presentation på KTH i Stockholm under måndagen berättade han om hur det smakade.

– Jag hade inga problem, det smakade som vanligt vatten. Det svåra var att vänja sig vid tanken, sa Fuglesang.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt