Chefen har annorlunda knopp

2009-11-04 07:45  

Toppchefers hjärnor är inte som vanliga människors. Det visar en norsk undersökning.

Undersökningen, som har gjorts vid Högskolan i Oslo, visar att toppcheferna hade bättre samarbete mellan de olika områdena i hjärnan än vad kontrollgruppen hade, enligt vad forskningsledaren Harald Harung säger till dn.no.

Forskarna har testat 20 utvalda toppchefer, som bland annat fick lösa problem i datorn med en elektrodmössa på huvudet. De trodde så klart att det handlade om att lösa själva problemen, men det forskarna tittade på var hur hjärnan fungerade rent fysiskt vid problemlösningen.

Man kunde konstatera att toppcheferna var snabbare på att koncentrera sig och bortse från oväsentligheter än kontrollgruppen, som gärna spände sig när den skulle slappna av och vice versa. Det finns alltså fler faktorer än intelligens, handlingskraft och erfarenhet som förklarar varför somliga lyckas med att prestera på toppnivå år efter år, är forskarnas slutsats.

Elisabeth Vene

Mer om: Chefer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer