Chalmeristen siktar på landslaget

2016-05-24 17:54  

Sara Öberg hoppas att utbildningen på Chalmers tar mer än fem år. För det betyder att hon kommit med i landslaget i mountainbike.

Nyligen tävlade Sara Öberg med MTB-eliten i Vårgårda. Hon har kört mountainbike i fem år, på elitnivå i tre, och har plats 321 i världsrankningen.

– Mitt mål är att komma med i landslaget i slutet av detta år, eller nästa. Jag ligger någon minut efter tjejerna på banor som tar 1,5 timme, säger Chalmeristen som går andra året på linjen Väg- och vattenbyggnad.

Hon blev intresserad av teknik och naturvetenskap tack vare en högstadielärare. Gick sedan naturvetenskaplig linje, och plötsligt började kompisarna tala om Chalmers. Själv visste hon knappt vad en ingenjör var, så Sara Öberg anmälde sig till Tekniksprånget och fick en plats hos Autoliv.

– Det var jättekul. De tog verkligen hand om mig, och jag fick snabbt ansvar att utforma lite egna tester. Så där fick jag ingenjörstänket.

Valet föll på Väg- och vattenbyggnad eftersom hon var intresserad av både miljö och husbyggnad.

– Det fungerar perfekt att kombinera studierna med elitsatsningen, eftersom jag kan plugga mycket på egen hand. Och de dagar jag har labbar kan jag ju minska på träningen.

Det hon lärt sig av träningen är nyttan av att sätta upp delmål, och att även en del tråkigt jobb måste göras. Och det är ju rätt mycket teknik i en cykel också, påpekar hon

– Både som elitidrottare och ingenjör måste man dessutom vara noggrann. Annars blir det ju fel.

Trots att Sara Öberg trivs bra med studierna hoppas hon snart kunna dra ner på takten.

– För det skulle betyda att jag kommit med i landslaget, och då är man ibland hemifrån i flera veckor.

Sara Öberg kör en Allebike 27,5 tum, en heldämpad variant.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Chalmers Cykling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt