Carin Götblad: Vårt ansvar att ge en nyanserad bild

2009-10-13 23:00  

Carin Götblad och Kjell Svanström är vana vid att vara referenser. - Det är vårt ansvar att ge en nyanserad bild, säger polischefen Carin Götblad.

- Jag tar upp även de mindre bra sidorna, annars blir det för rosenskimrande, säger Kjell Svanström, vd på ett mindre it-bolag.

Carin Götblad, länspolismästare för polismyndigheten i Stockholms och Gotlands län.

– Jag ställer upp som referens till personer som jobbar direkt under mig, oavsett funktion. Men också till dem jag är mentor till eller på andra sätt stöttar.


- Jag har sagt nej ganska många gånger på grund av att jag inte känner personen tillräckligt. Att vara referens är ett stort ansvar.

- Jag är noga med att trycka på personens goda och utvecklingsbara sidor, i synnerhet om det är en ung människa. Men ingen kan ha allt, så jag ger alltid en bild utifrån både starka och svaga sidor.

- Jag är också noga med att inte uttala mig om det jag inte vet. Jag har själv blivit lurad några gånger av referenter som gett en alltför positiv bild. Jag brukar ta upp med cheferna i min ledningsgrupp att det är vårt ansvar att ge en nyanserad bild.

- Generellt tycker jag att man tar alldeles för lite referenser inför anställningar och fäster för stor vikt vid vad personen säger i intervjun.

Kjell Svanström, vd på Active Solution:

– Jag är inte referens på stående basis, men jag får någon förfrågan per år från gamla kolleger. I förra veckan fick jag frågan av en före detta medarbetare och det accepterade jag. Det har blivit fem, sex stycken genom åren.

Jag har aldrig behövt tacka nej. Jag tror att de som har frågat mig vet att jag har uppskattat deras arbete och kommer att ge dem bra vitsord, och att de som jag anser inte har gjort ett riktigt bra arbete vet att jag tycker det .

I princip krävs det att jag har arbetat tillräckligt nära för att ha en uppfattning om personen. Jag tar upp de mindre bra sidorna också, annars blir det för rosenskimrande. Men uttrycker mig rätt subtilt och låter rekryteraren läsa mellan raderna. Kanske mer som ett tips om vilka egenskaper de ska kolla lite ytterligare.

Text: Linda Vikström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt