Byt namn – boosta karriären

2012-02-13 07:34  

Namn som är enkla att uttala är bra för karriären, oavsett varifrån de härstammar. Det visar australiensisk forskning.

Att långa, krångliga, främmande namn kan vara ett hinder på arbetsmarknaden är ingen nyhet. Det finns invandrare som bytt namn och genast kommit mycket längre i rekryteringsprocessen än när de hette något besvärligt. Men att det främmande i namnet inte spelar så stor roll, så länge det är lätt att uttala, är ett nytt forskarfynd från University of Melbourne och New York University Stern School of Business, skriver IVA-nytt.

I studien har man till exempel tittat på advokater. De med lättuttalade namn gjorde snabbare karriär på sina byråer än de som hette något tungvrickande. Studien tyder också på att folk i valet mellan två politiker, väljer den med enklaste namnet.

Enligt studien bedöms folk med lättuttalade namn mer positivt överlag, inte bara när det gäller karriären, de har också lättare att få vänner.

Forskarnas budskap är att insikten om hur omedvetna fördomar styr oss är viktig för att vi ska kunna bekämpa dem.

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer