Bra chef gör förändring begriplig

2009-02-06 13:50  
John Ylander

Chefer som kan förklara vitsen med en förändring lyckas bäst. Det visar en avhandling.

John Ylander på Handelshögskolan i Göteborg har studerat förändringsprocesser inom Volvokoncern en. Genom djupintervjuer och workshops med personal, fackliga företrädare och ett fyrtiotal chefer på olika nivåer har han kommit fram till att de chefer som kan förmedla en begriplig vision av målet med förändringen är de som lyckas bäst. De har vunnit medarbetarnas förtroende och skapat en tillitsfull stämning.

– Ett bra ledarskap är avgörande och kan ge stora vinster, såsom en bättre psykosocial miljö och mindre stressrelaterade problem hos personalen, säger John Ylander till tidningen Arbetsliv.

– När ledaren lyckas skapa en förståelse för förändringen hos medarbetarna upplever de mindre stress och får en känsla av kontroll. De vet vilka framtida aktiviteter de ska

fokusera på och hur den egna rollen ska samverka med andras, förklarar han.

John Ylander har upptäckt att chefer och medarbetare har helt olika tidsuppfattning. En strategisk chef tittar flera år framåt i tiden, medan ”vanliga medarbetare” är fullt upptagna med det dagliga arbetet. Han uppmanar den som är ansvarig för en förändring att hålla det här i minnet och hjälpa sina medarbetare att blicka framåt, ”framåtriktad reflektion”, som han kallar det.

Det här är kunskaper som företag och organisationer kan ha nytta av i tider med ekonomisk oro då många företag står inför stora nedskärningar, anser John Ylander.

Elisabeth Vene

Mer om: Chefer Ledarskap

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer