Botten chefen - säger medarbetarna

2009-03-19 13:28  
Svenska chefer får bottenbetyg av sina medarbetare när det gäller motivation, i Sifoundersökningen. Foto: Colourbox

Bottenbetyg i motivationskunskap. Det får svenska chefer av sina medarbetare.

Sifo har frågat 1 000 yrkesarbetande svenskar om de "känner att chefen vet vad som motiverar just dig på jobbet”. Var tredje ger betyget 5 eller lägre på en tiogradig skala. Två av tio ger chefen 9 till 10 poäng.

– ?Framför allt vet de inte att motivation är en så individuell sak, säger Åsa Saltin till Dagens Nyheter. Hon är motivationsexpert på SHL, som arbetar med personlighets- och andra test och är beställare av Sifos undersökning.

En medarbetare kan bli motiverad att jobba hårdare av samma sak som gör att en annan helt tappar sugen.

En förklaring till det dåliga betyget tror Åsa Saltin är att chefer gärna utgår från sig själva och sina egna värderingar. När medarbetarna inte beter sig som förväntat uppstår lätt konflikter. Hon tycker att chefer bör inventera vad det är som motiverar medarbetarna. Det finns speciella tester för det, som bland annat firman hon jobbar på har utvecklat.

Åsa Saltin framhåller två saker som chefen ska tänka på, nu när det är dåliga tider och oron sprider sig..

–? Det är trygghet och tydlighet. Det behövs alltid på en arbetsplats, men särskilt i svåra situationer. Otydlighet maskeras ofta som "flexibilitet", men är en av de faktorer som får många att tappa motivationen.

Elisabeth Vene

Mer om: Chefer Ledarskap

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer