Börje Ekholm ordförande i KTHs styrelse

2010-04-12 07:41  
Börje Ekholm

Investors vd Börje Ekholm blir ny styrelseordförande för KTH. KTH ska vara forskningsledande, är hans paroll.

Börje Ekholm har själv studerat till civilingenjör på KTH och känner därför ett stort engagemang för skolan, säger han i en intervju i KTHs personaltidning.

– Först och främst är jag mycket intresserad av utbildning och forskningsfrågor. Jag tycker att en stark forskning och högre utbildning är grundläggande för ett framtida välstånd i landet. KTH är ett tekniskt universitet av mycket hög klass. Därför är det mycket hedrande att få detta uppdrag, säger han i intervjun.

De frågor han har tänkt driva är finansiering via donationer och hur varumärket KTH ska stärkas, skolan ska uppåt på rankningslistorna. Dessutom vurmar han för bättre kommersialisering av forskningen samt fler studentbostäder. Men någon direkt programförklaring vill han inte avge ännu, han gillar dem väg rektor Peter Gudmundson har stakat ut.

Börje Ekholm har suttit med som ledamot i KTH:s styrelse sedan 2008. Han efterträder tidigare ordföranden Cecilia Schelin Seidegård som blivit landshövding på Gotland.

Han får sällskap av fler representanter för näringslivet i den nya KTH-styrelsen: Helene Biström, vice vd på Vattenfall och Johan Wibergh, vice VD på Ericsson.

Så här ser hela den nya styrelsen ut:

Ny ordförande:

Börje Ekholm, VD på Investor.

Nya ledamöter:

Helene Biström, vice VD på Vattenfall AB.

Li Felländer-Tsai, överläkare på Karolinska Institutet, Huddinge.

Stefan Löfven, förbundsordförande på IF Metall.

Johan Wibergh, vice VD på Ericsson AB.

Susanne Ås Sivborg, GD på Patent och Registreringsverket.

Ledamöter som sitter kvar:

Lena Ek, ledamot av Europaparlamentet.

Thomas Sandell, arkitekt.

Lärarnas representanter i styrelsen:

Hans-Peter Nee

Sophia Hober

Arne Johansson

Elisabeth Vene

Mer om: Investor KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer