Blivande ingenjörer vill ha trygg anställning

2015-09-01 09:37  

Balans i livet och en trygg anställning är viktigast för teknikintresserade ungdomar i dag. Chefsbefordran och hög lön rankas lägre.

- Det här är ungdomar som kommer att vara nyckelspelare på den framtida svenska arbetsmarknaden. Deras värderingar bör få stort genomslag för prioriteringar i hela samhället, säger Björn O Nilsson, verkställande direktör för IVA.

Ingenjörsvetenskapsakademien IVA har frågat över 1 000 teknikintresserade nyexaminerade gymnasieungdomar om deras syn på arbetsmarknad och karriär. Undersökningen genomfördes i samband med ansökan till projektet Tekniksprånget, som är ett praktikprogram för avgångselever under 21 år som är behöriga att söka ingenjörsutbildningar.

I samband med ansökan till projektet besvarar ungdomarna (som är i slutet på eller nyligen har avslutat teknik- och naturprogrammen på gymnasiet) ett antal karriärfrågor. På frågan vad de tror kommer vara viktigast i deras framtida karriär toppar balans mellan arbete och privatliv och en trygg anställning. Minst viktigt anses en chefsroll vara, följt av hög lön.

- Att 19-åringarna rankar balans och trygghet högst är mycket intressant. Tillsammans med det faktum att de gärna vill arbeta i team ställer det nya krav på många arbetsgivare. Arbetsgivarna bör kommunicera att de vill tillgodose dessa behov, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att frågor som mångfald och miljö engagerar målgruppen. Relativt få är oroliga för hur arbetsmarknaden kommer se ut för dem framöver och en klar majoritet har goda erfarenheter från matematikundervisningen på gymnasiet.

Viktigast att uppnå i karriären

Så här rankade 1 000 teknikintresserade ungdomar i IVA:s undersökning vad de ansåg vara viktigast i sin framtida karriär.

1. Balans mellan arbete och privatliv

2. En trygg anställning

3. Ständiga utmaningar

4. Att känna att jag bidrar till företagets verksamhet

5. Internationella möjligheter

6. Att känna att jag bidrar till samhällsutvecklingen

7. Att känna att arbetsgivaren bryr sig om och arbetar för sin omvärld

8. En hög lön

9. Att uppnå en chefsroll

Här kan du läsa rapporten i sin helhet

 

Eddie Pröckl

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer