Blivande ingenjörer <br></br>blickar mot Asien

Hans Björk, prefekt på Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås. Foto: Ulf Nilsson

Många framtida affärsingenjörer kommer att jobba i Asien. Högskolan i Borås och Linköpings universitet satsar nu på civilingenjörsutbildningar med fokus på Kina, Japan och Thailand.

Nu satsar Högskolan i Borås på en engelskspråkig utbildning till affärsingenjör med fokus på Asien. En del av utbildningen sker på ett nystatat campus i Bangkok, Thailand.

- Vi tar ytterligare ett steg ut i världen genom att erbjuda en utbildning som har tydliga inslag av internationalisering och globalisering, i och med att vi kommer att använda internationella lärare i Thailand. Det nya campus förläggs till Asian Institute of Technology, AIT, som är ett både mångkulturellt och internationellt lärosäte. Dessutom ökar förståelsen för den asiatiska marknaden genom att studenterna kommer att vara på plats där, säger Hans Björk, prefekt på Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås.

Tanken är att både svenska och utländska studenter skall lockas av utbildningen, och de ansvariga är måna om att utbytet skall vara givande och ganska långt.

- Förutom att studenterna har möjlighet att genomföra examensarbetet utomlands kan de redan under årskurs två studera kurser inom programmet under en termin i Thailand. Högskolan kommer att bekosta halva resekostnaden samt alla kurskostnader för de studenter som väljer att åka, förklarar Roy Andersson, som är programansvarig.

Redan nu har studenter från över 80 olika länder sök.

Vid Linköpings universitet har man också ögonen på Asien i civilingenjörsutbildningarna. Här kan man läsa industriell ekonomi med internationell inriktning mot bland annat Kina och Japan. För att få komma in måste du ha språkkunskaper och i utbildningen ingår utlandsstudier. Den som inte känner sig tillräckligt bra på språket kan gå en förberedande ettårsutbildning i Asienkunskap, som ger platsgaranti till civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi med internationell inriktning.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer