Bli ingenjör på distans

För den som vill bli högskoleingenjör men vill slippa skolbänken finns ett alternativ, att läsa utbildningen på distans.

Det finns idag två utbildningar till högskoleingenjör på distans. Var femte svensk student pluggar på distans, men bland ingenjörsstudenter är det mindre vanligt. En av de utbildningar som finns är samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Gävle, Luleå tekniska universitett, Mittuniversitetet och Umeå Universitet. Utbildningen går under namnet ”Ingenjör online”, en treårig heltidsutbildning på distans. Efter avslutade studier blir resultatet en högskoleingenjörsexamen i datateknik eller elektronik.

- Att jobba och studera heltid samtidigt är en utmaning. Distansformen är bra eftersom den möjliggör studier när som helst på dygnet och över olika tidszoner. Studierna har under vissa perioder krävt stor disciplin, säger Patrik Larsson som för ett år sen tog examen från den internetbaserade data och elektroingenjörsutbildningen till miun.se.

Studenterna på programmet befinner på så olika platser som Tyskland, Spanien och Thailand. De första åren är det inga obligatoriska träffar, men en del salstentor. Allt som behövs för att skriva dem är en godkänd plats, till exempel en svensk ambassad eller ett lokalt universitet.

Patrik Larsson läste inriktningen mot elektroingenjör. Efter studierna fick han jobb som System Designer Hardware på Ericsson i Kista, där han arbetar med kraftförsörjningsenheter i mobiltelefonstationer.

- Enda nackdelen har varit att det är svårare att hitta studiekamrater än om man läser på campus. Därför har det känts bra att det också är träffar på campus, säger Patrik Larsson.

Högskoleingenjörsutbildningar på distans

Högskoleingenjörsutbildning i datateknik/elektronik, 180 p
Ges bland annat på Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet och Högskolan i Borås.

Högskoleingenjörsutbildning i skog och träteknik
Ges vid Högskolan i Växjö.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer