Bli en smartare kaffedrickare – och mer produktiv

2018-10-04 16:00  
Foto: Vadym Drobot / Alamy

Många dricker kaffe av gammal vana så fort de tar en paus på jobbet. Men genom en mer medveten konsumtion kan du få ut de största fördelarna av koffeinet och öka din produktivitet.

Koffein ger en direkt effekt på energinivån i kroppen, även om alla reagerar lite olika på beroende på bland annat ämnesomsättning, toleransnivå och kroppsstorlek.

Tidningen Fast Company tipsar om hur du skaffar dig smarta koffeinvanor så att du verkligen drar nytta av fördelarna:

1: Vakna till först. Eftersom kortisolhalten i kroppen är som högst mellan klockan åtta och nio på morgonen är det ingen större idé att dricka första koppen kaffe förrän vid kl 9.30.

2: Drick kaffe innan du blir för trött. Det knepiga med koffein är att om du väntar med det tills du är trött så är det för sent för att bli pigg av det. Fundera i stället på när du får dina trötthetssvackor och drick kaffe en halvtimme före det.

3: Ta en kaffetupplur. Ett alternativ är att vänta tills du blir trött, ta en kopp kaffe och direkt ta en 15-minuters tupplur. När du vaknar har koffeinet gjort verkan och du är riktigt pigg.

Läs mer: Ny beläggning kan avvisa vätskor på miljövänligare sätt

4: Håll en jämn nivå. För att hålla en stadig energinivå under dagen, ersätt höga doser med koffein med flera låga doser av till exempel grönt te.

5: Var strategisk när du använder din turboboost. Försök att tajma ditt koffeinintag så att det passar in med när du påbörjar viktiga uppgifter.

6: Lär dig när din deadline är för dagens sista kopp. Många inser inte att halveringstiden för koffein är 5–6 timmar. Om du har problem att sova ska du förmodligen sluta dricka kaffe ännu tidigare på dagen.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt