Biogas släpper ut 95 procent mindre än bensin

Foto: lth.se

Biogas från avfall ger 95 procent lägre utsläpp av växthusgaser än bensin. Nu väntas siffran kunna öka ännu mer.

En forskargrupp vid Lunds tekniska högskola har på uppdrag av Energimyndigheten undersökt en biogasanläggning i Skåne. Forskarna kunde konstatera att biogasen var betydligt mer klimatsmart än bensin och släppte ut 95 procent mindre växthusgaser.

– Anläggningen vi studerat är ganska representativ för hur biogasanläggningar som rötar avfall och gödsel brukar se ut. I vår studie har vi räknat på hela produktionskedjan och tagit med både direkta och indirekta utsläpp, säger Mikael Lantz, doktorand i Miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola till LTH.se.

Nu vill forskarna göra biogasanläggningarna i Sverige ännu mer klimatsmarta – genom uppvärmning med flis. Och dessutom täcka biogödsellagren för att minska förlusterna av kväve och minska utspädningen med regnvatten.

– Den åtgärden har anläggningen också redan hunnit genomföra. Tillsammans med några andra förslag kan utsläppen minska med 120 procent jämfört med bensin, utan att produktionskostnaden ökar med mer än ett par ören per kWh fordonsgas, säger Lantz.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt