Barnen lockas in i teknikens värld

2010-05-12 23:00  

Barn tycker teknik är jätteroligt. Men det går över. - Vi vill stimulera barnens intresse, och visa lärarna hur enkelt det är att jobba med de här ämnena, säger Elisabeth Arbin, projektledare för Teknikdagarna.

När Sveriges Ingenjörer drar i gång Teknikdagarna på Sergels torg i Stockholm är det med raketer och rymdhjältarna Fuglesang och kapten Zoom. De slår upp två tält, som fylls av 6-11-åringar som ska på Teknikkollo. Barnen presenteras för en hög med skrot, som de uppmanas att förvandla till en innovation.

Viktor Sapsedes Lundholm har observerat att orkaner blåser bort saker; det skulle man kunna använda sig av. När han hittar hjulliknande komponenter på ett gammalt kretskort är saken klar. En luftdriven bil ska det bli.

Viktor får frågan om han vet vad en ingenjör gör. Han funderar en god stund. Sedan det självklara svaret från en som nyss har börjat skolan:

- Vi har inte lärt oss det än.

När barnen åkt hem tar gymnasisterna över tälten. Frivilligorganisationen Mattecentrum arrangerar mattestuga inför de nationella proven. 53 volontärer har ställt upp, 300 elever räknar glatt. När de kör fast är det upp med armen, så kommer hjälp.

- Jag önskar att det här hade funnits när jag gick i gymnasiet, säger Jimmy Ly som förklaring till varför han jobbar gratis med matteundervisning.

Johan Wendt är iscensättaren. Han ser det som en rättighet i ett demokratiskt samhälle att få bra undervisning. Han beskriver hur härligt det är att se elever se så glada ut - när de pluggar.

- Det enda som känns tråkigt är att jag tvingades säga nej till 50 elever som stod på väntelistan, vi hade helt enkelt inte fler stolar.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer