Både ilska och lättnad när kårobligatoriet avskaffas

SFS ordförande Moa Neuman är orolig för kårernas framtid. Foto: SFS

Oro och ilska ställs mot glädje och lättnad. Åsikterna bland studentorganisationerna går isär när kårobligatoriet tas bort.

Oenigheten om vad avskaffandet av det mer än hundra år gamla kårobligatoriet kommer att innebära för landets studenter går isär. Allt från oro till lättnad finns att hitta i studentorganistationernas reaktioner på beskedet att regeringen vill ersätta kravet på att alla studenter skall vara med i en studentkår och betala medlemsavgift med en ersättning från staten till kårerna.

– De flesta kårer kommer inte att klara sig och tyvärr kommer många studenter bli av med sin möjlighet att påverka och utveckla sin utbildning, säger Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Hon kallar regeringens förslag på en ersättning på ca 100 kr per helårsstudent till kårerna för ett ”skambud”. Enligt den utredning som tillsattes för att utreda frågan borde det beloppet vara ungefär tre gånger så högt för att studenternas möjligheter till att vara med och påverka sin utbildning skall behållas på samma nivå som idag.

Men det finns organisationer som tycker att det är fel att tvinga folk att vara med i en studentkår.

Att försvara kårobligatoriet är som att försvara en diktatur med att det är för folkets bästa! Skärp till er kårstyrelser, sluta klaga över att en odemokratisk kvarleva från forntiden nu försvinner, säger Petter Söderblom, ordförande för Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, SERO.

SERO kallar avskaffandet av kårobligatoriet för den bästa högskolereformen på många år.

- Vi har väntat länge på detta. Att ha ett system som bygger på tvångsanslutning till en kår känns otroligt förlegat och hör inte hemma i en demokrati säger Petter Söderblom.

Men de flesta kårstyrelser håller inte alls med.

- När man avskaffade det obligatoriska medlemskapet i studentkårer i Australien, så var det med förhoppningen att studentinflytandet skulle stärkas och vitaliseras. Istället visar utvärderingar att det avskaffade obligatoriet lett till medlemsflykt, försämrad service och inflytande och kraftigt ökade kostnader för både studenter och lärosäten. Risken för en liknande utveckling i Sverige är tyvärr överhängande, säger Daniel Fredriksson, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt