Automatiserad cv-programvara nekar starka jobbkandidater

2021-09-09 09:40  
Foto: Science photo library

Automatiska system skulle underlätta rekryteringar och hitta rätt person för en tjänst, men istället bidrar de till att många lämpliga kandidater sållas bort.

Automatiserad cv-skanning, där programvara filtrerar jobbsökare, ställer till det på arbetsmarknaden i USA. Det visar en rapport från Harvard Business School, skriver The Verge.  

Rapporten har tittat på flera faktorer som stänger ute människor från anställningar, men programvara som skannar ansökningar är en av de viktigaste förklaringarna till att ett stort antal lämpliga jobbkandidater väljs bort.  

Flera inbyggda mekanismer bidrar till att den automatiska matchningen misslyckas, men tydligast är kraftigt förenklade kriterier för indelning av bra och sämre kandidater. Exempelvis avvisar vissa system jobbsökare som har luckor på mer än sex månader i sitt cv, utan att hänsyn tas till orsaker som föräldraledighet eller svårigheter att hitta jobb i en lågkonjunktur. 

Läs mer: Minska stressen – så blir drömjobbet lättare ditt

Beroendet av programvara för cv-skanning vid rekryteringar har resulterat i en ond cirkel, konstaterar rapporten. Den digitala tekniken som skulle underlätta för företag att hitta kandidater har bidragit till ett överflöd av sökande. Arbetsgivarnas svar har då blivit skarpare filter i skanningen, vilket resulterar i att kvalificerade kandidater missas. 

Cirka 75 procent av amerikanska arbetsgivare använder program för automatisk genomgång av jobbansökningar. Räknas de största och mest vinstgivande företagen in är siffran ännu högre.

Charlotte Delaryd

Mer om: Jobbsökande cv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt