Hur mycket tid måste jag lägga för att en talang ska bli en styrka?

Svar:

Forskning kring talang visar att alla har talang inom olika områden och att alla kan nå mästarklass inom ett område där talangen är störst.

Att investera i att få sina icke-styrkor att bli lite bättre i stället för att satsa på att få riktig spets på sina främsta styrkor kan leda till dissonans och medelmåttighet.

Ingen är född mästare eller expert. Det finns heller ingen åldersgräns för att hitta eller utveckla sin talang. Det handlar heller inte om IQ för att nå mästarprestationerna.

Det som är avgörande är mängden och kvaliteten på tiden vi lägger ner på att bli riktigt bra. Du har säkert hört teorin om att det behövs 10 000 timmar av fokuserad träning (”deliberate practice”) för att bli mästerligt bra. Så mycket kanske vi inte vill eller behöver satsa men klart är att utveckla en talang till enstyrka inte är en ”quick fix”.

För att talanger ska utvecklas till styrkor behöver vi investera tid och energi, och för att orka göra det behöver det vara inom ett område vi gillar och har fallenhet för.

Sveriges Ingenjörers expert Bengt Kallenberg

Aktuellt inom

Ledarskap