Finns det inga nackdelar eller risker med att ha mål?

Svar:

En risk kan vara att du blir så fokuserad på målet att du missar andra möjligheter som dyker upp längs din väg. Eller glömmer bort annat i livet som också behövs för att må bra.

Risken att bli besviken om man inte når målet är ett skäl för många att inte sätta upp mål. Bättre att inte ha några målsättningar alls än risken att misslyckas.

Ett viktigt mål kan också innebära att man måste göra vissa uppoffringar och försakelser som känns jobbiga. Det kan innebära att bryta vissa vanor eller avstå från något annat vi gärna vill ha (ofta snabba belöningar eller sådant som är enklare att nå).

När saker och ting inte går riktigt som tänkt eller man möter hinder är det lätt att man ändrar målet och håller fast vi planen. Gör inte det. Det viktiga är att inte låta den plan man har bli en ”sanning” som verkligheten ska anpassas efter och som man till varje pris måste följa.

Var öppen både för oväntade händelser och oväntade hinder på vägen mot målet. Något oförutsett inträffar nästan alltid, ”life happens”, lika bra att vara beredd på det.  Och det kan ju dessutom vara något bra.

Sveriges Ingenjörers expert Bengt Kallenberg

Aktuellt inom

Ledarskap