Årets teknolog: ”Jag peppar elever och visar coola grejer”

2018-04-03 11:00  
Christina Källkrans.

Civilingenjörsstudenten Christina Källkrans får utmärkelse för sitt engagemang att uppmuntra unga att välja teknikbranchen.

Christina Källkrans pluggar till civilingenjör i datateknik vid Luleå tekniska universitet och utsågs nyligen till Årets teknolog 2018, en utmärkelse som ABB delar ut.

Hur känns det?

– Helt otroligt! Det är väldigt spännande att som student få komma in på ett globalt företag som ABB och sommarjobba.

Vad gjorde att du fick utmärkelsen?

– Mitt engagemang och att jag är aktiv och nyfiken av mig. Bland annat har jag engagerat mig i att peppa unga att börja programmera, genom att se till att de kommer i kontakt med teknik och får se hur roligt det är. Jag besöker skolor och träffar elever från lågstadiet till gymnasiet, peppar dem och visar upp lite coola grejer.

Läs mer: Peppande mentorsprogram för inspiration till ingenjörsyrket

Vilken är din inriktning?

– Industriella datorsystem intresserar mig mest och då är ju ett företag som ABB väldigt passande. Jag gillar robotar, maskiner och annan teknik som man kan se, röra och påverka så att något händer.

Förutom äran ger utmärkelsen också ett sommarjobb på ABB i Ludvika. Vad ska du göra?

– Divisionen där jag ska jobba heter Power Grids och jag kommer att utveckla digitala processer för verksamheten High Voltage Products. Men det är inte bestämt än exakt vad jag ska göra.

Läs mer: Tjejer inspireras till ingenjörsyrket

Hur ser du på karriären framåt?

– Jag har inte tänkt så långt än men jag hoppas få lära mig mycket nytt och skapa sådant som är användbart. Gärna på ABB. Annars vill jag också fortsätta arbetet med att peppa unga, främst tjejer, så att fler söker tekniska utbildningar. Framför allt handlar det om att se till att teknikkvinnor syns mer och blir bra förebilder. Som arbetsgivare är det viktigt att visa att det finns både män och kvinnor på arbetsplatsen och att ingen grupp sätts mer i fokus än någon annan.

 

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt