Årets teknolog hyllar hållbarhet

2012-03-14 09:04  
Martin Västermark Foto: Jonas Bilberg/ABB

Hållbarhet i ett helhetsperspektiv. Det är Martin Västermarks ledstjärna. Därmed tar han hem titeln Årets teknolog 2012.

-Jätteroligt! säger Martin Västermark, som vinner en resa till en ABB-anläggning i Kina, det är ABB som delar ut priset. Det blir första gången han reser till Kina och Asien över huvud taget och han ser fram emot att träffa en massa spännande människor under veckan där i sommar.

Martin Västermark utbildar sig till civilingenjör i energisystem vid Uppsala universitet. Han framhåller Uppsalas civilingenjörsutbildning som extra trevlig, eftersom för att man träffar så många sorters studenter, bland annat när man till en del pluggar tillsammans med naturvetarna. Det är stimulerande för en människoälskare.

-Det som har varit så roligt med min utbildning är att arbeta tillsammans, säger Martin Västermark, som var en aning fördomsfull när det gäller ingenjörsyrket, innan han började plugga.

-Men det visade sig vara väldigt lite av 50-talsbilden av ingenjören som sitter ensam på kammaren. En positiv överraskning!

Martin Västermark blev nominerad till utmärkelsen Årets teknolog av sin kårordförande, som tycker att Martin Västermark är av rätta virket. Han har varit heltidsarvoderad som utbildningsansvarig på Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Där han stöder studenterna och samarbetar med universitetsledningen för att utbildningen ska bli så bra som möjligt.

Smart grids är hans stora intresse.

-Energisystem i ett helhetsperspektiv ligger mig varmt om hjärtat, säger Martin Västermark.

Till hösten börjar han sitt exjobb, exakt vad är inte spikat, just nu är det sommarjobbsjakt som gäller.

Martin Västermark fick ta emot utmärkelsen på tisdagskvällen den 13 mars på Universums gala på Berns i Stockholm. Det är elfte året som priset Årets teknolog delas ut av ABB och varumärkesföretaget Universum tillsammans.

Så här står det i juryns motivering:

"Hans äkta och synliga intresse för teknik som ligger i linje med ABB:s prioriterade områden; energieffektivitet och smarta energilösningar för ett hållbart samhälle. Han visar en vilja att påverka, inte bara sin egen, utan även framtida teknologers utbildning, bland annat i sitt uppdrag som utbildningsansvarig på Uppsala teknolog- och naturvetarkår. "

-Han är ett föredöme för en modern ingenjör, där intresset för smart användning av energi kombineras med ett genuint intresse av människor, säger Åsa Jackson, kvällens prisutdelare och personaldirektör vid ABB.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer