Årets IT-tjej - en framtidens ledare

2011-05-02 09:17  
Katarina Larsson.

Årets it-tjej är framtidens kvinnliga ledare. – Helt otroligt kul! Det säger Katarina Larsson, som har fått KTHs pris som årets mest framstående kvinnliga teknolog.

Future Female Leader Award är utmärkelsen som kommer att ge Katarina Larsson traineejobb på tre företag. Hon får själv välja vilka bland ledarskapsprisets sponsorer: Astra Zeneca, Electrolux, Ericsson, Fortum, Skanska, Scania och Sandvik.

- En superchans, konstaterar Katarina Larsson, som samtidigt beklagar att hon därmed måste sluta på konsultfirman Capgemini. Där jobbar hon som it-konsult i deras aspirantprogram, efter att ha gjort exjobbet där.

- Jag trivs jättebra, konstaterar hon och berättar att hon i sitt framtida ledarskap har en förebild i sin chef Martin Engdahl. Han är en chef som tror på individen och verkligen lyfter fram sina medarbetare, säger hon. ”Det är så klart tråkigt för oss, men roligt för dig och vi vill så klart inte hindra dig i din personliga utveckling” var hans reaktion när Katarina Larsson berättade om sin utmärkelse.

Katarina Larsson är själv i förebildsbranschen, som kvinnlig it-konsult. Sedan hon fick Microsofts pris ”Årets it-tjej” tidigare i vår fungerar hon som it-ambassadör. Och som sådan har hon också varit verksam under utbildningen till civilingenjör i datateknik på KTH,

– Jag vill förmedla att it är för alla, säger Katarina Larsson och påpekar att it finns i alla branscher – från lastbilar till smink.

Hon vill gärna fortsätta sprida budskapet om vilka otroliga möjligheter som öppnar sig genom it-utbildningarna.

- Jag har pratat med de andra finalisterna i Future Female Leader Award om att göra något tillsammans och bjuda in yngre tjejer och inspirera dem, säger Katarina Larsson.

Katarina Larsson ser sig själv i en ledarroll i framtiden. Det var kring några av sina personliga egenskaper som hon pratade inför tävlingsjuryn, för att visa fram varför hon är ett ledarämne:

Oräddhet. Vilja. Driv. Engagemang. Erfarenhet. Kunskap. Trygghet.

Om sitt engagemang berättade hon till exempel att hon hoppade på det ideella jobbet som it-ansvarig i näringslivsgruppen på KTH för att hon tyckte att det var kul, men också för att lära sig att göra hemsidor på kuppen.

- Det är inte fel att vara strategisk också! säger Katarina Larsson glatt.

Juryn skriver i sin motivering bland annat att Katarina Larsson är...

"... en person som uppfyller alla de kriterier vi ställer hos en vinnare av detta pris. Med en slående nyfikenhet för hur teknik fungerar, kombinerat med en stark och inspirerande personlighet är hon en bra förebild för andra. Hon har spännande lärdomar från internationella erfarenheter och ett påvisat gott ledarskap både på och utanför planen. Hon är karismatisk, nyfiken och vågar utmana traditionella tankesätt. Vi ser fram emot att få ta del av hennes entusiasm och kunskaper och se vad vi kan lära oss av henne."

Som vinnare får Katarina Larsson en mentor via KTH. Dessutom sponsrar företaget Kvinnokompetensen med ett ledarutvecklingsprogram.

Initiativet till Future Female Leader Award kommer ursprungligen från det kvinnliga mentorsprogrammet på KTH,  Carpe Competencia, som Katarina Larsson har varit aktiv i under sin utbildning. Prisets syfte är att attrahera fler kvinnliga studenter och motivera dem att i framtiden axla en ledarposition.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt