Årets it-kvinna krigar för jämställdhet

2018-10-08 09:51  

Hon tar emot utmärkelsen Årets it-kvinna som Tieto delar ut varje år.

Carolin Runnquist, it-säkerhetschef på PwC tilldelas Tietos utmärkelse Årets it-kvinna.

Vad betyder den för dig?

– Mycket. På ett personligt plan är det värsta fjädern i hatten. Priset delas ju ut till en kvinna som både är aktiv inom it och driver jämställdhetsfrågan, och jag krigar dagligen för jämställdhet. Det här ger mig större mandat att driva frågan vidare.

Vad avgjorde att just du vann?

– Att jag driver jämställdhet varje dag på alla nivåer. Det handlar om allt från hur jag sätter ihop mina team vid kundleveranser, till hur jag presenterar våra konsulter eller för diskussioner i ledningsgruppen.

– Jag är också handlingskraftig. När jag ser något som jag vill ändra på försöker jag att göra något i stället för att bara betrakta det och vara missnöjd. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Läs mer: Årets teknolog: ”Jag peppar elever och visar coola grejer”

Något du är extra stolt över?

– Jag har startat ett kvinnligt nätverk på PwC och det är jag stolt över. Vi har kört det i ett år nu och det har tagits emot väl och är riktigt populärt.

Hur kan du använda utmärkelsen i ditt jobb?

– Till största delen kommer jag nog att fortsätta med det jag redan gör – att bygga ett team som är jämställt och där hela mångfaldsaspekten är med. Jag tänker också vara ute mycket och försöka vara en förebild för andra kvinnor inom it-säkerhet.

Vilket är ditt bästa knep för att locka fler kvinnor till it-branschen?

– Lägg mycket kraft på rekryteringen. Att det finns så få kvinnor, särskilt inom it-säkerhet, är en sanning jag inte skriver under på. De finns visst där. Man behöver bara leta i andra kanaler och på ett annat sätt. Jag letar mycket i trådarna ut från mitt eget nätverk.

Har du något karriärtips till kvinnor i it-branschen?

– Ibland behöver man stanna, kriga på och stå ut en stund för att kunna driva förändring och gå vidare – lite grit. Och skaffa ett nätverk med kvinnor och män som du kan ringa till när det känns tufft och som ger dig energi.

Karin Myrén

Mer om: Jämställdhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt