Arbetslöshet bland ingenjörer 1 procent

2009-05-28 07:58  

Nu är arbetslösheten bland ingenjörer uppe i en procent. Den fulla effekten av det senaste halvårets varsel har ännu inte slagit igenom, enligt Sveriges Ingenjörers senaste arbetsmarknadsrapport.

Arbetslösheten bland ingenjörer ökar långsamt, men är fortfarande anmärkningsvärt låg.

– Till en del beror det förmodligen på att vi ännu inte sett den fulla effekten av varslen under det senaste halvåret. Fortfarande hittar också många ingenjörer nya jobb, även om arbetsmarknaden har mattats av betydligt, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Andelen medlemmar med ersättning från AEA, Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, har stigit från 0,7 procent i april förra året, och rekordlåga 0,6 procent i december förra året.¨

– Det senaste halvårets stora varsel inom industrin har alltså inte lämnat några tydliga avtryck i statistiken och sett i ett längre perspektiv är nivån fortfarande låg, säger Olle Dahlberg.

Ökningen av andelen medlemmar med ersättning var störst i åldersgruppen 25-29 år, +0,8 procentenheter. I åldersgruppen 60-64 år har andelen varit oförändrad sedan i augusti 2008, men här hittar man också den störa andelen medlemmar i olika program.

Andelen ersättningsfall har ökat i samtliga län, om man jämför med decembersiffrorna. Högst når Jämtland med 3,3 procent, medan Västmanland ligger lägst med 0,6.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer