Arbetsgivare föredrar snygg personal

2008-11-25 07:31  

Nu finns det svart på vitt: utseendet har visst betydelse för framgång i arbetslivet. Det visar forskning på Karlstad universitet.

Kompetens är inte allt. Medarbetarna bör vara snygga också. Mer än hälften av de tillfrågade arbetsgivarna i en enkätundersökning har idéer om hur deras anställda ska se ut. Det är forskare vid avdelningen för arbetsvetenskap på Karlstad universitet som har gjort undersökningen bland arbetsgivare inom detaljhandel och turism, bank- och försäkringsbranschen samt på advokatkontor.

– Resultatet handlar inte enbart om utseendet i sig utan även frisyrer, kläder, rökning med mera, säger projektledaren Patrik Larsson till tidningen Arbetsliv.

Det arbetsgivarna speciellt fäster sig vid är att de anställda ska se vältränade ut, för då tror de att de är sunda och inte sjuklediga så mycket. Nio av tio har det önskemålet och sju av tio är också skeptiska till personer med övervikt.

Liknande resultat har flera utländska undersökningar kommit fram till. Ny Teknik har exempelvis skrivit om forskare vid University of California som funnit att de med fördelaktigt utseende tjänar tolv procent mer än de mindre attraktiva.

Karlstadforskarna har inte hittat någon koppling mellan utseendekrav och företagens lönsamhet.

– Vi ser inget sådant mönster. Men studerar man olika branscher över längre tid kanske man kan komma fram till det, så jag skulle inte vilja avliva det som en myt, säger Patrik Larsson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt