Arbetsförmedlingen varnar för personalbrist

2010-08-26 07:30  
Helene Hasselskog, personaldirektör på JM Foto: Sune Fridell

Nu börjar kampen om talangerna. När konjunkturen vänder behöver alla nyanställa. - Vi skulle kunna producera mer om vi bara hade fler människor, säger Helene Hasselskog, personaldirektör på JM.

<p>- Om konjunkturen vänder ordentligt finns det risk att det blir brist även på träarbetare, säger Per Samuelsson på Arbetsförmedlingen.</p> <p>Den öppna arbetslösheten inom byggbranschen har minskat med nästan 50 procent sen årsskiftet. Nu ligger Arbetsförmedlingen i startgroparna för att planera vilka åtgärder som ska vidtas när den tillgängliga arbetskraften inte räcker till inom vissa yrkeskategorier. Den nationelle branschstrategen Per Samuelsson uppmanar alla arbetsgivare att planera sin rekrytering i god tid. </p> <p>- Om det tar slut på arbetslösa </p> <p>i någon yrkeskategori kan vi hjälpa till att få arbetskraft från Europa, säger Per Samuelsson. </p> <p>Men samtidigt som arbetslösheten minskar i byggsektorn så ser den ut att öka för lärlingarna. I juli var 7 305 lärlingar inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Och utan lärlingsplats kan de blivande byggjobbarna inte avsluta sina utbildningar. </p> <p>Per Samuelsson undrar om byggbranschen är beredd att bli av med den gruppen.</p> <p>- Antingen måste branschen ta hand om lärlingarna eller så måste vi styra om dem till andra utbildningar, säger han.

Katarina Ellemark

Mer om: Ekonomi Konjuktur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt