Är barn ett karriärhinder för kvinnor i forskarvärlden?

2021-11-04 10:26  
Foto: TT

Är barn ett hinder i karriären för kvinnliga innovatörer och forskare? Det ska en ny studie ta reda på.

I ett nytt nordiskt forskningsprojekt ska två olika karriärvägar analyseras för att se vad som händer när kvinnor får barn. Forskarna ska undersöka hur kvinnor inom privat industri med fokus på uppfinningar påverkas av familjebildning, men också hur akademiska karriärer påverkas.

– Jag hade funderat på vad som händer när uppfinnare skaffar barn. Fortsätter de att uppfinna i samma takt? Och samma sak för kvinnliga forskare. Vad händer med den vetenskapliga produktiviteten? Det finns ytterst få storskaliga studier av detta i hela världen, säger projektledaren Olof Ejermo, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

För att söka svar på frågorna ska databaser över patent och vetenskapliga artiklar kopplas till register med familjeuppgifter i Sverige, Danmark och Finland. När data från flera länder jämförs uppstår även en möjlighet att se hur exempelvis utformning av föräldraförsäkringen påverkar kvinnors karriärer, menar forskarna.

Läs mer: Negativ syn på äldre medarbetare i techbranschen

Tidigare forskning har visat att familjebildning kan påverka lön över tid, men den aktuella studien vill komma åt andra effekter och även söka lösningar.

– Kreativa och innovativa yrken blir allt viktigare i samhället. Om vi då kan ta reda på vilka effekter föräldraledighet och barn har på ens kreativa utfall, då kanske man på en policynivå kan ta ställning till vissa saker som kan göras för att underlätta för dem att fortsätta på den inslagna banan. 

Forskarna ska även titta på varför ökningen av antalet kvinnliga uppfinnare i Sverige går så långsamt.

Projektet med namnet ”Kvinnor inom vetenskap och teknik: karriärhinder och kostnader för barn” pågår under sex år och finansieras av Forte.

Läs mer: Utredare: ”Ingen kan vara produktiv åtta timmar om dagen”

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt