Apples äggfrysning kontroversiell förmån

2015-03-20 12:44  
Jättarna Apple och Facebook satsar på fertilitetsförmåner i jakten på fler kvinnliga anställda. Äggfrysning är en av förmånerna som erbjuds. Foto: Colourbox

Äggnedfrysning som löneförmån har nyligen införts vid flera svenska företag.

Förespråkarna ser det som en chans för kvinnan att göra karriär utan att ge avkall på att få barn.

Kritikerna som ett cyniskt spel från arbetsgivaren för att locka kvinnor till företaget.

Tänk följande scenario: På jobbintervjun går den blivande chefen igenom vilka förmåner som ingår. Där finns friskvård, leasingbil och dessutom – nedfrysning av dina ägg. Det som ett led i att den anställda ska kunna satsa på karriären för att senare i livet bli gravid.

Overkligt? Det är sedan november fullt tänkbart som löneförmån även i Sverige.

– Några av våra kunder efterfrågade äggfrysning och vi undersökte möjligheten, Vi har fått åtta beställningar sedan november och prognosen är 50 stycken i år, säger August von Sydow, förmånsexpert på Benify i Stockholm.

Företaget hjälper andra bolag att administrera olika löneförmåner. Fastän det gått kort tid har Benify redan fått en rad förfrågningar från olika företag runtom i Sverige.

– Det här är dyra behandlingar och för medarbetaren är det en ganska stor ekonomisk vinst beroende på vad hon tjänar, säger August von Sydow.

TT har sökt företrädare för de företag som valt att utnyttja löneförmånen men ingen vill ställa upp på en intervju.

Det är ett kontroversiellt ämne ur etiskt perspektiv. När Facebook och Apple i USA erbjuder motsvarande 180 000 kronor i ersättning för en liknande förmån har det kraftigt ifrågasatts. Kritikerna lyfter fram det som ett cyniskt sätt från arbetsgivarens sida att låta kvinnan skjuta upp familjeliv för att jobba i företaget. Dessutom finns ingen som helst garanti för att det verkligen blir en lyckad graviditet när väl äggen ska användas.

Outi Hovatta är professor vid enheten för obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet och landets främsta inom området.

– Man har inte sett några långsiktiga biverkningar av behandlingen. Kortsiktigt däremot kan stimuleringen leda till störningar i vätskebalansen, förstorade äggstockar som kan blöda och ge kraftiga smärtor. Det är en balansgång mellan att få tillräckligt många ägg och att inte orsaka för kraftig stimulering, säger hon.

TT: Vad tänker du om att behandlingen nu erbjuds som löneförmån?

– Det är inte helt enkelt. Om en kvinna vill frysa ned sina ägg och det är hennes eget val är det okej. Är det arbetsgivaren som föreslår nedfrysning kan en ung kvinna lätt få tankar som att "nu gillar arbetsgivaren inte att jag får barn i den här åldern som är bäst för mig". Nordiska länder och särskilt Sverige har ju bra lagar för att skydda kvinnan som blir gravid. Jag tycker att de här amerikanska vanorna inte är helt lämpliga för Europa.

– De borde lära sig av oss i stället.

 

Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

Få de senaste karriärnyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: fertilitet Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt