Ansiktet avslöjar aggression

2008-09-04 07:34  
Klassisk arg min: sänkta ögonbryn och uppdragen överläpp ökar ansiktsbredden tillfälligt. Foto: Colourbox

Ju bredare mellan kindbenen, desto ilsknare karl. Det har kanadensiska forskare kommit fram till efter att ha undersökt ishockeyproffs.

Man ska inte döma hunden efter håren. Men finns det ett samband mellan relativ ansiktsbredd och aggression? Den frågan har några forskare på Brock University i St Catherines i Kanada ställt sig, skriver forskning.no.

Forskarna lät 88 män och kvinnor genomgå ett renommerat psykologtest, som ska visa på graden av aggression. Försökspersonen får trycka på en knapp för att få poäng och för att ta ifrån motståndarna poäng. Först hade de mätt längd och bredd på ansiktena, alltså mellan kindbenen samt mellan ögonbrynen och överläppen.

Kvinnornas ansikten avslöjade ingenting. Medan männen med den största relativa ansiktsbredden hade flest aggressivitetspoäng.

Nästa steg var att kolla hur det stämde på ishockeyspelare. De studerade både proffs och dem som spelar i universitetslaget. Vad de mätte, utöver den relativa ansiktsbredden, var hur ofta spelarna fick sitta i utvisningsbåset. Och jodå, forskarna upptäckte att hela 30 procent av aggressiviteten kunde förutsägas genom en koll på ansiktsbredden.

Att manlig våldsamhet kan avläsas redan i ansiktsformen gäller först efter puberteten. Det är då produktionen av könshormonet testosteron ökar och förändrar utseendet, bland annat genom att käkbenen blir grövre liksom ögonbrynspartiet.

Man kan öka den relativa ansiktsbredden tillfälligt genom att sänka ögonbrynen och dra upp överläppen. Det kallas för att se arg ut.

Elisabeth Vene

Mer om: kindben ansikte

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt