Ännu ingen jobbkris<br></br> för ingenjörer

2009-01-27 11:58  

Kris ja – men inte för ingenjörer. Arbetslöshetssiffrorna sjönk till rekordlåga 0,6 procent i december.

Sveriges Ingenjörers arbetsmarknadsrapport visar decenniets lägsta notering av ingenjörer som får ersättning från AEA, Akademikernas erkända arbetslöshetskassa. Den har till och med sjunkit sedan december 2007, då den var 0,8 procent.

Medlemmar i Sveriges Ingenjörer har visserligen drabbats av varsel under hösten, men det har ännu inte gett utslag i antalet ersättningsfall. Varsel- och uppsägningstider leder till en eftersläpning som gör det svårt att bedöma när detta börjar ge utslag i ersättningsfallen som rapporteras från AEA.

– Det är för tidigt att säga hur många som de facto kommer att sägas upp och hur många av dessa som sedan inte finner nytt jobb. Fortfarande uppger flera företag att de har svårt att få tag i ingenjörer, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Mesta minskningen märks i Skåne – från 1,1 till 0,6 procent. Även Stockholm ligger på riksgenomsnittet 0,6 procent med Västra Götaland strax under på 0,5 procent.

Allra lägst ligger Kronobergs län (0,2 procent) följt av Västmanland (0,3 procent), Jönköping och Dalarna (båda 0,4 procent). Det är 2000-talets lägsta nivåer. Som högst var andelen ersättningsfall uppe på 3,4 procent, i september 2004.

Under det gångna året har antalet medlemmar i Sveriges Ingenjörer ökat till cirka 93 600 yrkesverksamma i december 2008, 2 200 fler än i december 2007. Inklusive pensionärer och studenter har förbundet nu 119 699 medlemmar.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer