Karriär

Allt fler män får psykiska besvär av jobbet

”Arbetsbelastning och dåliga relationer på jobbet gör människor sjuka i allt högre utsträckning. Nyckeln, för att komma till rätta med det, är att arbetsgivaren i förväg går igenom risker för att kvinnor och män drabbas av stress och psykisk ohälsa, och försöker åtgärda dessa”, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Hans Alm
Fler män får psykiska problem på grund av bland annat hård arbetsbelastning. Foto: Alamy

Kvinnor är värst drabbade av stress på jobbet. Samtidigt upplever fler män stress och har psykiska besvär till följd av arbetet än för några år sedan. De fysiska besvären minskar däremot, visar en ny rapport om arbetsmiljön.

Publicerad

Samtidigt är stressbesvär på jobbet nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor. Det framgår av en ny undersökning, som SCB har gjort på uppdrag av Arbetsmiljöverket, om arbetsorsakade besvär som också visar att fysiska besvär orsakade av arbetet minskar.

Enligt undersökningen, med omkring 15 000 sysselsatta i åldern 16–64 år som svarat på frågor om arbetsrelaterade besvär via telefonintervjuer, har drygt var femte sysselsatt svensk arbetsrelaterade fysiska eller psykiska besvär.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här